#INBALANZOPSCHOOL

Self-efficacy


Self-efficacy is het geloof in eigen kunnen en dit geloof in eigen kunnen is gekoppeld aan een specifieke taak; de mate waarin je vertrouwen hebt in je eigen kennis en vaardigheden ten aanzien van deze taak. Self-efficacy heeft te maken met je zelfbeeld: hoe je naar jezelf kijkt, hoe je over jezelf denkt en hoe je over jezelf praat. Self-efficacy is speelt een belangrijke rol bij de mate waarin iemand succesvol kan zijn of later in zijn of haar leven, bijvoorbeeld, blijft bewegen. Want zonder vertrouwen in je eigen vaardigheden is het best lastig om iets nieuws te leren of nieuwe dingen te proberen. 

Self-efficacy en een groeimindset kunnen elkaar positief versterken en dat is goed nieuws! Dat betekent dat als volwassenen een kind, of jongere, stimuleren om zichzelf aan te moedigen, dingen te proberen en af en toe ook onderuit te gaan. Het kan helpend zijn om jongeren te vertellen over de groeimindses, overtuigingen en gedachtes. Het geeft inzicht in de werking van onze psyche en het laat zien dat we daar zelf invloed op kunnen uitoefenen door bepaalde dingen te trainen. 


Voor jongeren volstaat het als we self-efficacy terugbrengen naar 'zelf-vertrouwen'. Dat woord begrijpen ze goed. Met behulp van deze graphic kun je in de klas het gesprek aangaan met jongeren over zelfvertrouwen in het algemeen, zelfvertrouwen bij vakken waarbij het goed gaat of juist minder goed, zelfvertrouwen ten aanzien van sociale aangelegenheden, you name it!